• 05324643228 09:00-18:00 saatleri arasında
  • info@avokanyildiz.com

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI VE ŞARTLARI

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI VE ŞARTLARI


Anlaşmalı boşanma davası Türk Medeni Kanunu 166.madde de düzenlenmiştir. Tarafların bu şekilde evlilik birliklerine son verebilmeleri için kanunun belirlediği belirli şartları taşıyor olmaları gereklidir.

Kanunda sayılan diğer boşanma nedenlerinin aksine anlaşmalı boşanma için çiftin en az 1 yıldır evli olmaları esas şarttır. 1 yıldan kısa süren evliliklerin bu şekilde sona erdirilmesi mümkün değildir.

 Kanunun aradığı bir diğer şart ise tarafların, boşanmanın mali sonuçlarını ve ortak çocukları var ise çocuklarının velayet durumunu net şekilde belirlemeleri de esastır. Bahse konu mali sonuçlar, tarafların karşılıklı olarak birbirlerinden maddi bir beklentileri olup olmadığı ve nafaka taleplerinin olup olmadığıdır.

 Taraflar, evlilik birliklerini sonlandırma şeklini içerir bir protokol düzenlemek suretiyle söz konusu şartları somutlaştırıp Aile Mahkemesine başvurmalıdır. Mahkeme sunulan protokolü tarafları bizzat dinleyerek denetleyecektir. Protokolün kanuna uygunluğunun mahkemece denetlenmesi ve hakimin tarafların iradelerinden emin olması ile boşanma gerçekleşmiş olacaktır. Taraflar dilerse mahkemeye sunacakları ek bir dilekçe ile itiraz haklarından feragat ederek kısa sürede mahkeme kararını kesinleştirebileceklerdir.

 Yukarıda Anlaşmalı Boşanma Davası hakkında verilen bilgiler oldukça öz bilgiler olup dava, konusunda uzman bir avukat nezaretinde sürdürülmelidir. Türk Medeni Kanunu 166/3.madde kapsamında talep edilen boşanma dilekçesinin kanuni şartlara uygun olmaması yahut düzenlenen protokolde yapılan eksiklikler süreci zora sokacak, yapılan eksikliklerin şiddetine göre hakimin müdahalesini gerektirecek boyutta bir yanlışlık durumunda süreci Anlaşmalı Boşanma Davası sürecinden çıkmasına da neden olabilecektir.